Inklappen
 

Gratis verzending vanaf 100,-

Heeft de bestelling een waarde van minder dan € 100,-? Dan hanteren wij € 6,95 verzendkosten, of € 45,- bij een palletzending.

 

Fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een product defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze producten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om je product te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Meestal leveren wij binnen 48 uur.

Voordelen inklappen
 • Gratis verzending vanaf 100,-
 • Fabrieksgarantie
 • Goede prijs-/kwaliteitsgarantie
 • Levering op gewenste dag
 • Professionele service

Sjoelbakken

Lekker ouderwets een potje sjoelen? Koop dan vandaag nog een sjoelbak van Speelplezier-online. Wij hebben een breed aanbod aan verschillende merken sjoelbakken.

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Mini sjoelbak 122cm
  Mini sjoelbak 122cm
  Art.nr. (SKU): 340650
  Aanbieding
  Reguliere prijs € 34,95 Speciale prijs € 29,95
 2. Wedstrijd sjoelbak naturel
  Wedstrijd sjoelbak naturel
  Art.nr. (SKU): 340651-A
  Aanbieding
  Reguliere prijs € 119,00 Speciale prijs € 99,00
 3. Luxe wedstrijd sjoelbak beukenhout 200cm
  Aanbieding
  Reguliere prijs € 169,00 Speciale prijs € 139,00
 4. Sjoelbak hoes zwart
  Sjoelbak hoes zwart
  Art.nr. (SKU): 340659
  € 34,00

Sjoelen is misschien het gezelligste familiespel en biedt jong en oud al vele jaren speelplezier! Sjoelen is het typisch Nederlands gezelschapsspel waarbij spelers in meerdere beurten de 30 houten sjoelstenen door 4 gleufjes aan het einde van de sjoelbak moeten schuiven. De eerste keer wordt met alle schijven geschoven, de tweede en de derde keer met de schijven die nog niet in een vakje beland zijn. De schijven krijgen het aantal punten van het vak waar ze in terechtgekomen zijn. Hiervoor worden verschillende punten toegekend; namelijk 1 punt, 2 punten, 3 punten of 4 punten. Bent u een echte sjoelliefhebber? Bestel dan snel één van onze sjoelbakken en daag uw vrienden of familie uit!

Hoe wordt sjoelen gespeeld?

Sjoelen wordt gespeeld op een houten bak met houten schijven: de sjoelbak. Aan het einde van de bak zitten 4 gleuven, met kleine rechthoekige openingen waar de houten sjoelstenen precies doorheen passen. Het doel van sjoelen is de sjoelstenen door de gleuven schuiven. En dat klinkt makkelijker dan dat het is! Van een afstand is het vaak nog best moeilijk om de sjoelstenen recht over de sjoelbak te schuiven. Schuif bijvoorbeeld niet te hard! Dan loopt u het risico dat de sjoelsteen weer uit de gleuf terugspringt. Als alle sjoelstenen zijn geworpen, worden de sjoelstenen die niet in één van de gleuven zitten weer weggehaald. Deze sjoelstenen zijn dan voor de tweede en derde beurt. Na drie beurten is het tijd om alle punten te tellen! Om te bepalen of een steen wel of niet in één van de 4 vakken zit en dus meegeteld worden, kunt u de officiële regels raadplegen. Sjoelen is namelijk een erkende sport. De juiste regel is dat de steen in zijn geheel de opening moet zijn gepasseerd. Vaak wordt in huiselijke kringen gehanteerd: het schuiven met een vinger of ander voorwerp langs de poorten en wanneer de steen bij die beweging de poort inschuift telt deze mee, schuift de steen weer naar buiten, telt deze niet mee. Aan u de keuze!

Een steen die tijdens het spel schuin of geheel op een andere steen terecht komt wordt bok genoemd en mag in volgende beurten officieel niet opnieuw gespeeld worden. Dat geldt ook voor een steen die vanuit het middengedeelte of vanuit de 4 vakken abusievelijk buiten de bak terecht is gekomen. Buiten officiële wedstrijden wordt hier vaak van afgeweken.

De sjoelbak

Het spel wordt vaak in huiselijke kring als gezelschapsspel gespeeld, maar ook op braderieën, waarbij vaak om een extra dagprijs voor de hoogste score van de dag wordt gestreden. Ook is de officiële sjoelsport in opkomst.

De officiële sjoelbak is 2 meter lang. De gleuven hebben de waarden 2, 3, 4 en 1. Dit is vanaf de linkerkant geteld. De waarde is aangegeven met koperen nagels (spijkers) die boven het poortje zijn aangebracht. Tussen de open voorzijde en het middelste deel is een dwarslat aangebracht. Deze dwarslat wordt ook wel "handlanger" of "afzetbalk" genoemd. Deze markeert de grens tussen het werpgedeelte en het middelste deel, waar de stenen alleen door andere stenen bewogen mogen worden. Stenen die terugkaatsen tot in het werpgedeelte mogen niet opnieuw gespeeld worden; van deze regel wordt in huiselijke kring vaak afgeweken.

Sjoelbak kopen bij Speelplezier-online

Bent u op zoek naar een specifieke sjoelbak? Bijvoorbeeld een wedstrijd sjoelbak, een sjoelbak voor volwassenen of een sjoelbak voor kinderen? Bekijk ons assortiment en bestel vandaag nog! Dan hebt u uw sjoelbak snel in huis en kan het speelplezier beginnen.